Soto a la Suus

In mijn stories op Instagram plaatste ik laatst een foto van de Soto soep die ik had gemaakt. Ik kreeg zoveel reacties met de vraag of ik het recept wilde delen, dat ik besloot er een blog over te maken.

Een Soto is een soep uit de Indonesische keuken. Waarschijnlijk vond het zijn oorsprong in Java. Door de grote Javaanse gemeenschap in Suriname neemt Soto ook een belangrijke plaats in binnen de Surinaamse keuken. Hier noemen ze het Saoto. De bekendste Soto is de Soto ayam, oftewel kippensoto. bron wikipedia

Nu ben ik helemaal geen keukenprinses en als het te ingewikkeld wordt haak ik al snel af, maar ik hou wél van lekker…. en dat is dit, makkelijk én lekker, 2 vliegen in 1 klap dus ; )

Hieronder het recept voor deze heerlijke soep die je als lunch of als hoofdgerecht kunt eten.

 

SOTO SOEP ( 4 personen)

 

Wat heb ik nodig:

 

Bouillon:

– 1 kippenbout of 500 gr kipfilet

– 1 grote ui

– 6 teentjes knoflook

– 3 (kippen)bouillonblokjes

– 1 tl gemberpoeder (djahe)

– 1 tl laos

– 3 el ketjap manis

– 1 stengel citroengras (sereh)

– sambal naar smaak

 

Vulling:

– 4 eieren

– 200 gr rijst

– 100 gr taugé

– gebakken uitjes

– peterselie

– lenteui

 

Extra:

– kroepoek of cassave

 

 

Bereidingswijze:

– Doe de kipfilet of de kippenbout in een pan met 2 liter water en breng aan de kook.

– Snijd de ui en de knoflookteentjes in grove stukken en voeg die samen met de ingrediënten voor de bouillon toe en eventueel nog wat sambal naar smaak. Roer  alles goed door elkaar en zodra de soep weer kookt laat je hem, met het deksel op de pan, minstens een uur zachtjes pruttelen op laag vuur (af en toe doorroeren).

– Ondertussen kook je de eieren in ongeveer 10 minuten hard en kook je de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.

– Wanneer de bouillon goed getrokken heeft, haal je de kip uit de pan en pluk je hem in kleine stukjes.

Nu hebben we lang genoeg gewacht en wordt het tijd om te gaan smullen:

– Gebruik een diep bord of grote kom. Doe er een beetje rijst in, wat taugé en een in partjes gesneden ei.

– Giet er de warme bouillon overheen en garneer hem met de gebakken uitjes, peterselie en lenteui.

– Als extra een beetje kroepoek of cassave en  dan wordt het tijd om te genieten………

 

EET SMAKELIJK!  SELAMAT MAKAN!  NJANG SWEETIE!